Horst aan de Maas levert haar burgers digitale financiële dienstverlening

Luc Egging, Team manager FSSC (Financieel Shared Service Center) heeft met zijn team voor Horst aan de Maas grote stappen gezet naar vooral een optimale dienstverlening naar de burgers, ondersteund door een efficiënte backoffice op het gemeentehuis. De samenwerking tussen BCT (enterprise information management), Edmond Document Solutions (multi-channel output management) en Bluem (koppeling naar FiNBOX voor de financiële afhandeling) legt de Noord-Limburgse fusiegemeente bepaald geen windeieren.

Verbeterde efficiëntie

‘Minder regels, kortere lijnen, directere dienstverlening naar de burgers en waar mogelijk digitaal werken’, aldus Egging. ‘Kortom een organisatie die ‘lean’ is, en waarbij het management bereid is om wat meer ‘out-of-the-box’ te denken. In ‘zijn’ afdeling zijn de financieel administratieve processen en heffing en invordering van belastingen ondergebracht. ‘Door een goed doordachte combinatie van documentmanagement, workflow management en multichannel output management krijgen we volledig grip op de genoemde financieel administratieve processen.

Een daaropvolgende stap was een directe, beveiligde koppeling van het systeem naar FiNBOX, zodat de burger niet alleen zijn heffingen, facturen etc. direct kan inzien, maar ook de betaling kan accorderen en regelen. Dat is inmiddels voor de belastingen live gegaan en de rest van de gemeentelijke producten volgt volgens verwachting in de loop van 2013.’

Dienstverlening maximaal

Achterliggende doelstelling voor deze rigoureuze ommezwaai is de behoefte bij de nieuwe gemeente om ‘het maximale’ voor de burger uit de organisatie te halen. Egging: ‘De financiële administratie is dan een goede plek om onze 3D-ambitie inhoud te geven. De eerste stap naar digitalisering en vereenvoudiging van de processen hebben we gezet bij de Inkoopfacturen. BCT sloot met haar documentmanagement systeem Corsa en de oplossing voor factuurverwerking, Corsa/Invoice, naadloos aan op de financiële applicaties die we in gebruik hadden en de inrichting van de digitaal aangestuurde workflows die we voor ogen hadden.

Download deze case

Wilt u de gehele case lezen? Download dan deze case in pdf formaat. Het downloadformulier vindt u in het blauwe vlak op deze pagina.

Minder regels, kortere lijnen, directere dienstverlening naar de burgers en waar mogelijk digitaal werken.